De themawijn voor 2018 is Dadelwijn


Voor 2019 en 2020 zullen een aantal voorstellen worden gedaan op een van de volgende Gildeavonden

RECEPT  “Dadelwijn ”.


Grondstoffen voor 5 liter

Dadels             500 gram                               Pecto-enzym

Suiker              850 gram                               Gist en gistvoeding

Rozijnen          250 gram                               Tannine       1 gram

Citroenen        4 stuks

Werkwijze

Verwijder de pitten van de dadels en hak het vruchtvlees fijn.   Was de rozijnen met heet water en hak ook deze fijn. Was en raspt de citroenen , zorg dat er geen merg meekomt (geeft bitterheid ) , pers de citroenen uit en voeg het sap en de geraspte schilletjes bij de pulp. Giet er 2,5 liter lauw water  (40 gr. C  ) bij,  voeg de tannine en ook het pecto-enzym toe. Als de temperatuur is gedaald  tot ca 25 gr. C  kan ook het gist en de gistvoeding worden toegevoegd.  Na een week pulpgisting perst u de pulp licht uit en zet de vloeistof in een gistingsfles onder waterslot. Voeg nu de suiker toe en vul een 5 literfles  af met afgekoeld gekookt water tot 5 cm onder het waterslot.

Aan het eind van de gisting overhevelen in een schone fles en de wijn ca. 6 maanden op een

koele plek laten rijpen.


En keuren in november 2018