DWBG

Delfts Wijn- en Bier Gilde

Ginger bier: (snelle bereiding)

Ingredienten
50 gram verse geraspte gember
2 citroenen (gewassen en in partjes gesneden met schil)
200 gram suiker
2,5 liter kokend water
2 eetlepels rozijnen
2 schone petflessen van 1,5 Liter inhoud

Werkwijze:
Voeg aan het kokendhete water in een roestvrijstalen pan de gember, citroen en suiker toe.
Laat afkoelen tot handwarm, roer de gist erdoor en voeg de rozijnen toe.
Dek de pan af en laat een nacht op een koele plek staan.
Giet de gehele inhoud door een met doek bekleedde zeef.
Verdeel het bier over de twee flessen, de ruimte die boven de vloeistof  blijft is voor het vrijkomende koolzuurgas.
Schroef de doppen erop  en laat 12 tot 36 uur, afhankelijk van de temperatuur,
staan op een koele plek.
Open de flessen meerdere malen om het gas te laten ontsnappen.
Het bier is klaar als het prik heeft.
Serveer ijskoud met ijs en citroen.

Tip:
Voeg tijdens het bereiden van het bier smaakmakers zoals bv. jeneverbessen, kruidnagel, zoethout, kaneel of chilipeper toe.

Amber abdijbier

1,8 kg pilsmout 3 ebc

0,8 kg munchenermout 15 ebc

0,050 kg ambermout 50 ebc

0,050 kg gele kandijsuiker

15 gram Saaz hop

5 gram Hallertau hersbrucker

1 gram kaneel

2 gram jeneverbes

Safale S-04 bovengist

 

kleur tussen 10-15 EBC

bitterheid 18-22 EBU/IBU

 

maischschema

45       65        72        78   graden

5          60        15        2     minuten

60 min koken met Saaz en kaneel, laatste 10 min hallertau met jeneverbes

==