DWBG

Delfts Wijn- en Bier Gilde

Recept  voor  ANISETTE  ( anijslikeur )

Grondstoffen:

15 gram Steranijs    (fijngestampt)

15 gram Koriander  (idem)

1 gram Kaneel

¼ gram Foelie

50 cl Suikersiroop

1 liter Wodka

Alles behalve de suikersiroop in een fles doen en een maand laten trekken. De fles in ’t begin regelmatig schudden. Daarna filtreren/overhevelen, de suikersiroop toevoegen en goed mengen. Hierna kun je gaan bottelen.

De Suikersiroop; voor 1 liter oplossing neem je 1kg suiker. Opgelost neemt 1kg suiker een volume in van 0,625 liter dan is er voor 1 liter oplossing nog ruimte voor 0,375 liter water. Voeg echter 0,4 liter toe omdat er bij het koken toch water zal verdampen. Water en suiker in een pan, een mespuntje citroenzuur toevoegen en ca 10 minuten laten koken.


Recept voor Tutti frutti-likeur

Grondstoffen:

500 gr. tutti frutti

1 ltr. Wodka 40%

3 kruidnagels en 1 kaneelstokje

300 gr suiker

Snij de vruchten in blokjes en doe alle ingrediënten in een afsluitbare glazen pot.

Na drie weken filtreren. De vruchten met 250 ml water uitgelogen en het verkregen sap aan de likeur toevoegen.

Zonodig klaren met 1 gram bentoniet


Recept voor Limoncella (citroenlikeur)

Grondstoffen:

1 ltr. wodka 40%

6-8 citroenen

350 gr suiker

De citroenen zeer goed wassen en daarna zeer dun schillen(geen wit)

In wijdmonds afsluitbare fles de schilletjes en de wodka samen voegen en een week laten staan, daarna de suiker toevoegen.

Na zes weken filtreren en bottelen


Laurier likeur

Grondstoffen:

30 laurier bladeren,

400 gr. suiker,

1 ltr. wodka 40%

In wijdmonds afsluitbare fles alles samenvoegen; regelmatig schudden om de suiker op te lossen. Na een maand filtreren en het filtraat in een donkere fles 4 maanden laten rijpen.


Koffielikeur

Grondstoffen:

1 liter wodka 40%

50 gram oploskoffie Nescafé gold

1 kg suiker

2 zakjes vanillesuiker

Doe de suiker, vanillesuiker bij 2 deciliter water en roer er de 50 gram oploskoffie door. Breng het geheel al roerend aan de kook gedurende 10 minuten. Laat het afkoelen en doe het geheel met 3/4 liter wodka in een wijdmonds pot. Schud gedurende 2 weken en laat het daarna 2 weken rusten. Hevel daarna over in een fles. Eventueel door een doek zeven.

SINAASAPPEL-LIKEUR

Bron:                          oud recept DWBG

Grondstoffen:  

schil (niet het wit ervan meenemen: bitter) en het sap van een sinaasappel

10 koffiebonen + mespunt cacao

50 korianderzaadjes

175 g kristalsuiker

0,5 liter jonge borrel

Doe alle ingrediënten in een pot of wijdhalsfles en sluit het geheel af.

Elke dag even schudden en na drie weken zeven. Drankje is dan direct klaar (ca. 28%).


BRAMENLIKEUR

Bron:                          eigen recept (HV)

Grondstoffen:

500 g rijpe, zoete bramen

375 g suiker

0,50 liter fruitalcohol (40%) of jenever

0,25 liter vieux

Los in een wijdhalsfles  eerst de suiker op in alcohol, zonodig met enige  verwarming. Voeg daarna de bramen toe en “zwenk” de inhoud enige malen per dag gedurende de eerste week. Na enkele weken kan de inhoud gezeefd en met rust gelaten tot alle vaste deeltjes bezonken zijn. Hierna bottelen.

Opbrengst is ca. 1,25 liter bramenlikeur met een sterkte van 24% alcohol.


AMARETTO  1

Bron:                          etiket van Alcoferm (Brouwland)

Grondstoffen:

357 ml ethanol (96%)

20 ml extract

200 ml water

350 ml suikersiroop (65%) (= 315 g suiker in 170 ml water oplossen)

Los in een 1 literfles het extract direct op in de zuivere alcohol. Voeg de overige grondstoffen toe en meng ze grondig. Op deze wijze ontstaat ca. 920 ml amaretto met een sterkte van ca. 37 %.

Te sterk? Dan aanvullen tot ca. 1,0 liter; de sterkte is dan 34%).


WALNOTENLIKEUR 1

Bron:                          eigen recept (HV)

Grondstoffen:

300 g walnoten (= vruchtvlees; walnoten bevatten ca. 50% vruchtvlees)

Totaal 525 g suiker, bv. als volgt verdeeld:  375 g bruine kandijsuiker +

+ 75 g bruine basterdsuiker + 75 g witte suiker

2 zakjes vanillesuiker

2 -3 pijpjes kaneel (of 2 tl kaneelpoeder)

0,70 liter jenever + 0,70 liter weinbrand

Overgiet de walnoten met zeer heet water en laat ca. 1 minuut staan. Deze voorbehandeling haalt de bitterheid uit de vliezen van de noten en komt de smaak ten goede. Vliezen hoeven niet verwijderd!  Zeef en laat afkoelen.

Los alle suiker op in de alcohol, zonodig met enige verwarming. Voeg, na afkoelen, vervolgens de overige ingrediënten toe in een wijdhalsfles of –pot. Schud in de eerste week de fles enige malen per dag, daarna van tijd tot tijd. Drinkbaar na enkele weken, naar smaak.