DWBG

Delfts Wijn- en Bier Gilde

Palm achtig bier
Recept

Ingrediënten:

2400 g             pilsmout          3EBC

150 g               karamelmout   120EBC

15 g                 Saaz hopbloemen

5 g                   Goldingsbloemen voor nahoppen

Bij gebruik van hoppellets 20% minder gebruiken

2 liter ijs

Neem 8 liter brouwwater en verwarm dit tot 50 graden. Voeg de geschrote mout, al roerend, toe.

Verwarm de maisch tot 53 graden en wacht 30 minuten. Regelmatig roeren.

Verwarm daarna tot 64 graden en wacht 45 minuten. Regelmatig roeren.

Verwarm hierna tot 75 graden en wacht 15 minuten. Roer regelmatig en controleer de versuikering m.b.v de jodiumproef.

Ondertussen verwarm je 6 liter water tot 80 graden en gaan we spoelen (met de centrifugemethode)

De ontstane, en opgevangen, wort kook je 75 minuten. Als het kookt voeg je de Saaz hop toe.

10 minuten voor het einde voeg je de Goldingshop toe (nahoppen).

Hierna weer centrifugeren en koelen met ijs tot 10 liter.

Het SG moet ongeveer 1050 a 1060 zijn.

Gist toevoegen als de temperatuur van de wort ongeveer 20 graden is.

Tijdens de gisting kan het geen kwaad de bruine vellen op de schuimkraag voorzichtig te verwijderen.

Vervolgens overhevelen op fles, laten klaren, bottelen.

Rijping op de fles is minstens een maand; daarna genieten van de pret die je al hebt gehad.

Wit bier

Recept witbier


1000 g pilsmout 3 ebc                                    Batchgrootte 10 liter

800 g tarwevlokken     Begin SG 1045

200 g havervlokken      Eind SG 1006

13 g Styrian Goldings hop   Alc vol%  5

5 g koriander

8 g sinaasappelschil gedroogd

2 Iers mos

Verwarm 7 liter water tot 37°C en voeg roerend de mout toe. Houd de temp 20 minuten op 37°C.

Verwarm daarna langzaam, roerend, door naar 45°C en houd 10 minuten rust.

Roerend doorverwarmen naar 52°C en 20 minuten rust.

Verwarm, roerend, naar 63 °C met een rust van 45 minuten. Regelmatig roeren.

Daarna roerend verwarmen naar 73°C en 20 minuten wachten. Verwarm ondertussen 5 liter spoelwater tot 80°C

Als laatste doorverwarmen naar 78°C en 5 minuten rust.

Hierna spoelen met de centrifuge en 60 minuten koken met 13 gram hop.

Kook de laatste 30 minuten het Iers mos mee en de laatste 3 minuten de gedroogde sinaasappelschil en koriander.

Zeef met de centrifuge de hop, koriander, sinaasappelschil en Iers mos en meet het SG van de afgekoelde wort (liefst SG 1045).

Eventuele correctie is mogelijk volgens schema

SG hoger dan 1045: water bijvullen tot SG 1045

SG lager dan 1045: aantal g moutextract toevoegen of langer koken.

            Maisch schema

37 °C

45 °C

52 °C

63 °C

73 °C

78 °C

Hop

Iers mos

Koriander/

sinaasappelschil

20 min

10 min

20 min

45 min

20 min

5 min

60 min

30 min

3 min

Dubbelbier een zwaarder bier maar lichter dan het kloosterbier

Ingrediënten

1500 gram pilsmout

750 gram munichmout (15 EBC)

250 gram karamelmout (100 EBC)

25 gram Hallertau hop van 5% of pellets maar dan 20 gram

Verwarm 6 liter kraanwater tot 55 °C en voeg de geschrote mout, al roerend, toe. Houd 20 minuten rust aan bij 52 °C en roer regelmatig.

Verwarm rustig (ongeveer een graad  per minuut, al roerend) door naar 62 °C en wacht 30 minuten. Regelmatig roeren.

Ondertussen kan in een andere pan alvast 5 a 6 liter spoelwater verwarmd worden tot 80 °C.

Verwarm in hetzelfde tempo door naar 68 °C en wacht 15 minuten.

Hierna rustig verwarmen tot 72 °C en wacht 15 minuten en vervolgens verwarmen tot 78 °C en vijf minuten wachten.

Hierna spoelen met de centrifuge en vang de wort op.

Kook de wort anderhalf uur en voeg pas na een half uur de hop toe.

Filter de hete wort met de centrifuge.  Schenk de wort in het gistingsvat en koel de wort met koelspiraal of ijs. Voeg alleen ijs toe als de wort minder dan 10 liter is.

Na afkoelen kan de gist erbij.

Hevel als de hoofdgisting voorbij is (schuimkraag weg) het bier over in een mandfles met waterslot.

Laat het bier klaren en bottel het door 80 gram opgeloste suiker per 10 liter toe te voegen en het in flesjes te hevelen.

Dit bier mag best een tijdje rijpen.

Samengevat

Maischschema

temperatuur 52C 62C 68C 72C 78C

tijd (in min)     20    30    15     15    5

Maischwater: 6 liter kraanwater
Spoelwater: 5 liter
Kooktijd: 90 minuten (tot ongeveer 10 liter wort over is).

Koelen met koelspiraal of ijs en eventueel het ijs toevoegen om aan 10 liter te komen.