DWBG

Delfts Wijn- en Bier Gilde

KARWIJZAAD WIJN
Benodigde grondstoffen( voor 5 liter)
35 gram gemalen karwijzaad
500 gram rozijnen
17 gram citroenzuur
1350 gram suiker
1 liter slappe thee
Voedingszout
Wijngist; maak een dag tevoren een giststarter
 
Werkwijze
1 Voeg het gemalen karwijzaad toe aan 3 liter kokend water en laat dit zonder verdere verwarming 2 tot 3 minuten staan trekken.
2 Giet deze warme vloeistof over de suiker en schud tot deze is opgelost.
3 Hak de rozijnen fijn meng  met maximaal een halve liter water en verhit dit tot koken
en voeg het toe aan de gesuikerde karwijoplossing.
4 Voeg na afkoelen het citroenzuur, de koude thee en de gistvoeding  toe en als laatste de giststarter
5 Laat de pulp gedurende zeven dagen gisten
6 Zeef de pulp, waarbij ook het karwij-maalsel wordt verwijderd, in een gistingsfles met waterslot tot de wijn gaat klaren
7 hevel de wijn over en bottel de wijn als deze volledig helder is



BANANEN WIJN

Grondstoffen voor 10 liter

4 kg. rijpe bananen

1,75 kg. suiker

45 gr wijnsteenzuurpectoenzym

gistvoeding

gist

Werkwijze:

Zeer rijpe bananen, die zelfs al zwart zijn geworden, zijn voor ons doel het meest geschikt;onrijpe bananen kunnen een moeilijk te verwijderen zetmeelwaas veroorzakenAls de schil is beschadigd, komen er fruitvliegjes op de banaan af die het fruit kunnen infecteren met de azijnzuurbacterie. Ga daarom als volgt te werk:

Pel de bananen, stamp ze tot moes, voeg 1 liter water per kilo bananen toe en kook de pulp tot de suikers zijn opgelost in het water.De stinkende, onsmakelijk uitziende pulp wordt nu gezeefd en wat achterblijft zijn hoofdzakelijk vezels.Persen heeft weinig zin en vergroot alleen de kans op een hardnekkige zetmeelwaas. Doe het gewonnen sap van de bananen in een gistingsfles voeg 4 liter water toe waarin de suiker en het wijnsteenzuur is opgelost.Voeg pecto-enzym, gist en gistvoeding toe.Wanneer de hevige gisting voorbij is vult u het gistingsvat met water aan tot 10 liter.Blijven er problemen met klaren na gebruik van de normale klaringsmiddelen dan kan een zetmeelafbrekend enzym (amylase) worden gebruikt.  
Opm. De rijpingstijd van deze wijn is tamelijk lang ; we raden daarom aan om tijdig met deze wijn te beginnen op zijn laatst in juni 2013.
De technische commissie heeft, indien nodig, amylase ter beschikking


Walnotenwijn
Benodigdheden voor 5 liter wijn
250 gram gepelde walnoten
500 gram rozijnen
1250 gram suiker
2 citroenen
Gistvoedig
Gist (bv Bioferm Blanc)
 
(van de gepelde walnoten zoveel mogelijk de bruine vliesjes/schilletjes verwijderen)
 
Maal de noten en rozijnen (niet te fijn) voeg toe aan ca 4 liter water  en laat het geheel zachtjes een uur koken. Daarna zeven en het hete water op de suiker gieten.
De citroenen dun raspen/schillen (geen witte delen, is bitter) en dit aan het sap toevoegen.
Na afkoeling de gistvoeding en daarna de gist toevoegen.
 
Ca. 10 dagen laten staan en regelmatig roeren. Daarna zeven en overbrengen naar het gistingsvat, waterslot aanbrengen en laten klaren.