DWBG

Delfts Wijn- en Bier Gilde

Rozemarijn wijn
Ingredienten
20 gram rozemarijn kruid
15 gr.citroenzuur
1,4 kg.suiker
1 snufje tannine
150 ml. druivenconcentraat
gistvoeding en wijngist
water tot 5l

Werkwijze

Schenk 2,5 l kokend water over de rozemarijn kruiden and laat het trekken als thee.
Zeef de vloeistof op de suiker en roer om de suiker op te lossen.
Vul aan tot 4 liter in het gistingsvat en na afkoelen voeg de gistvoeding en de wijngist toe.
Plaats het waterslot en vul aan tot 5 l. als het schuimen dit toelaat.
Laat het staan tot het helder wordt.
Hevel de wijn over en bottel de wijn 3 tot 4 maanden later.




Pompoen wijn
Ingredienten:
2 kg pompoen(eetbaar)
1,3 kg suiker
2 citroenen
30 gr.stemgember; kan indien gewenst worden weggelaten
2 sinaasappelen
gist en gistvoeding
water tot 5ltr.
 
Maak de pompoen fijn en stamp de gember fijn.
Schil de sinaasappels en citroenen zo dun mogelijk; geen wit en pers de vruchten uit.
Voeg de sinaasappel- en citroenschil en het sap samen met de gember en pompoen in een plastic emmer
Giet over dit mengsel  4 liter kokend water en als het is afgekoeld voeg de gist en gistvoeding toe.
Laat het 5 dagen goed afgesloten staan en roer het mengsel vaak.
Filtreer en los de suiker op in de vloeistof.
Na 4 tot 5 dagen goed afgesloten gisten, de most overbrengen in een gistingsvat en plaats het waterslot; zonodig aanvullen tot 5 liter
Als de wijn helder wordt overhevelen.
De pompoenwijn is klaar na ongeveer 6 maanden en kan dan worden gebotteld